COPD: Animatievideo's over longaanval uitgebracht door LAN en longfonds

Het Longfonds en de Long Alliantie Nederland ontwikkelde
vijf video’s in samenwerking met patiënten, artsen, verpleegkundigen en Indiveo. Deze animatievideo’s informeren COPD-patiënten over verschillende onderwerpen die spelen tijdens en na een longaanval. De beeldende informatie geeft effectieve voorlichting aan alle patiënten en is een goede aanvulling op het schriftelijke voorlichtingsmateriaal.
De video's zijn onderdeel van het landelijk zorgpad COPD. Dit beschrijft de zorg voor mensen met COPD tijdens en na een ziekenhuisopname.
De 5 onderwerpen zijn: 
•    Wat is een longaanval?
•    Hoe herkent u een longaanval?
•    Doelen stellen bij COPD
•    Mantelzorgers, en
•    Wat is Advance Care Planning?

In maximaal 2 minuten wordt op een simpele manier het onderwerp verduidelijkt aan de patiënt, waarbij naast informatie geven ook de patiënt wordt gestimuleerd om zelf een rol te nemen in zijn/haar behandeling.
De films zijn voor ieder vrij beschikbaar en hier te vinden. Ook kunnen zorgverleners een abonnement afsluiten bij Indiveo, waar eveneens voor andere ziektebeelden animatiefilms beschikbaar zijn. Indiveo biedt huisartsen en ziekenhuizen een online platform voor het digitaal versturen van begrijpelijke en beeldende patiënten informatie. Via het platform stuurt de zorgverlener één of meerdere video’s (divi’s) naar de patiënt, afhankelijk van zijn behoefte. Bijvoorbeeld als hulpmiddel ter voorbereiding van een consult.  Meer informatie: https://www.indiveo.nl/zorgpadcopd.