Sluipmoordenaar Koolmonoxide

Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, slaperigheid, overgeven… U denkt misschien aan griepklachten, maar denkt u ook aan een koolmonoxidevergiftiging? De verschijnselen van een koolmonoxidevergiftiging zijn niet specifiek en kunnen makkelijk worden aangezien voor een griepje. Vooral omdat griep en koolmonoxidevergiftiging dezelfde piekperiode hebben in de winter.

Acute symptomen kunnen klachten op lange termijn tot gevolg hebben. De meest verraderlijke effecten zijn neurologische klachten. Het gaat hier om klachten zoals mentale verwardheid, incontinentie, evenwichtsstoornissen, gehoorverlies, stomheid, apathie, maskerachtig gezicht, gejaagdheid, hoofdpijn, slapeloosheid en pijn in de ledematen. In de gevallen waarbij geen sprake is van bewustzijnsverlies kan makkelijk een verkeerde diagnose worden gesteld.

Landelijk aandacht voor koolmonoxidevergiftiging, doet u ook mee?
Op 4 februari start een landelijke publiekscampagne om mensen bewust te maken van de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging. Cijfers, symptomen en andere belangrijke informatie over koolmonoxidevergiftiging staan in de bijgevoegde poster. Deze ontvangt u volgende week ook per post. De poster kunt u ophangen in de wachtruimte van uw praktijk. Het filmpje van Brandweer Nederland (zie bijlage), kunt u tonen op tv-schermen in de wachtruimte.

Bekijk de poster en het filmpje.
Helpt u mee om bewustwording te creëren rondom koolmonoxidevergiftiging?


Met vriendelijke groet,

GGD IJsselland, HCDO, Medrie en Veiligheidsregio IJsselland