Ook hebben zij vaker problemen op gebieden als armoede, schulden, werkloosheid of eenzaamheid. In Nederland heeft 36 procent van de volwassenen beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het opzoeken, lezen en begrijpen van informatie en vooral het toepassen ervan.
Deze handreiking heeft als doel te ondersteunen bij het herkennen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, het aanpassen van de communicatie en de praktijk en het versterken van zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Je kunt het document voor verschillende doeleinden gebruiken:
- Als je meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement wilt weten (deel 1).
- Als je een traject wil beginnen om jouw (huisartsen)praktijk beter aan te laten sluiten op deze patiënten en wilt weten wat daarbij komt kijken (deel 2).
- Als je wilt weten welke inhoudelijke stappen je kunt zetten om concreet aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw (huisartsen)praktijk. Bijvoorbeeld: het opstellen van een teamplan en het achterhalen van de doelgroep (deel 3).
- Als je wilt weten hoe je de wachtkamer geschikt maakt, hoe je een consult voert met deze groep en hoe je zelfmanagement in de praktijk brengt (deel 4).