In 2021 is standaard COPD vereenvoudigd door onder andere de niveaus van ziektelast terug te brengen van drie naar twee niveaus: lichte en verhoogde ziektelast. Vanaf komende oplevering (14 april) is Portavta daarop aangepast. Daarbij correspondeert ziektelast 'verhoogd' met de oude 'ernstige' én 'matige' ziektelast. De oude waardes 'matig' en 'ernstig' worden na oplevering niet automatisch overschreven. Na het opslaan van een vervolgconsult zal de ziektelast worden aangepast naar de nieuwe waardes (mits de ziektelast is ingevoerd).
Een verhoogde ziektelast wordt gegeven als tenminste een van de vier onderstaande subdomeinen afwijkend is:
- Klachten, hinder en beperkingen, gemeten met de CCQ ≥2, en dyspneu, gemeten met de MRC ≥3
- Frequentie van longaanvallen ≥2 longaanvallen per jaar behandeld met orale corticosteroïden of ≥1 ziekenhuisopname per jaar
- Voedingstoestand, bepaald aan de hand van gewicht en body-mass index (BMI). Ongewenst gewichtsverlies > 5%/maand of > 10%/6 maanden of verminderde voedingstoestand (BMI < 21 kg/m2) zonder andere verklaring
- Mate van luchtwegobstructie, gemeten als FEV1 na bronchusverwijding < 50% van voorspeld of < 1,5 l absoluut Of progressief longfunctieverlies (bijvoorbeeld ↓ FEV1 > 150 ml per jaar) gedurende ≥ 3 jaar (≥ 3 metingen). Gebruik voor het bepalen van de ziektelast de laatste spirometrie-uitslag.
Zoals ook nu al het geval is, kan de ziektelast worden ingevoerd in het tabblad 'Diagnose' van een intake of vervolgconsult (mits bij de diagnose 'COPD' is aangegeven). Alleen als de medewerker invult wat de ziektelast daadwerkelijk is, wordt de ziektelast vervolgens getoond of aangepast: in de header van het dossier in het blokje 'diagnose en risicofactoren' van de monitor in het blokje 'automatisch behandeladvies' van de monitor. De oude waardes 'matig' en 'ernstig' worden na oplevering niet automatisch overschreven. Na het opslaan van een vervolgconsult zal de ziektelast worden aangepast naar de nieuwe waardes (mits de ziektelast is ingevoerd).