Ouderenzorg: Toolkit voorlichting behandelwensen ouderen

Tags: Flevoland
21-05-2024

Proactieve zorgplanning (PZP) is een actueel thema in de ouderenzorg. Het bespreken en vastleggen van behandelwensen van (kwetsbare) ouderen helpt de patiënt en de huisarts om effectieve en passende zorg te leveren. Het kost in de praktijk alleen veel tijd!
Huisarts @mbleumink uit de regio Zwolle bedacht hier een oplossing voor en organiseerde een voorlichtingsavond voor alle 65+ers uit haar praktijk. Een groot succes waar méér dan 200 patiënten op af kwamen! De effecten:

  • Ouderen en hun naasten werden zich bewust van het belang van het levenseindegesprek. Het lastige onderwerp werd door de voorlichting makkelijker bespreekbaar en het denkproces werd gestimuleerd.
  • Tevreden patiënten die een betrokken huisarts ervaarden
  • Tijdswinst voor de huisarts door de informatie eenmalig te delen en te sturing richting de patiënten wanneer ze wel of niet op het spreekuur dienen te verschijnen.

Samen bundelden we onze krachten om dit ook voor andere praktijken beschikbaar te stellen. Dit leidde tot de de toolkit voorlichting behandelwensen. Een kant en klaar pakket met daarin:

  • Een Draaiboek
  • Uitnodigingsbrieven
  • Wilsverklaringen
  • Voorbeeld voor een Powerpointpresentatie

waarmee je als praktijk zo aan de slag kunt om je eigen voorlichting te organiseren. 

Het kwaliteitsteam Ouderenzorg in Flevoland adviseert een dergelijke bijeenkomst in gezamenlijkheid met de lokale VVT instelling te organiseren, op die manier kunnen kwetsbare ouderen nog gerichter worden bereikt. Als huisarts kunt u dan een bijdrage leveren waarbij de toolkit u op weg helpt!

Dit initiatief past goed onder Samenwerken in de Wijk (SIDW). Meer informatie vindt u in het zorgprogramma ouderenzorg van Medrie regio Flevoland.