Spiegel- en bijscholingsbijeenkomst 2024: presentaties en terugblik

Tags: Flevoland
23-05-2024

Niet alleen de chronische zorg, ook de jaarlijkse bijeenkomst op Urk maakt een ontwikkeling door. Waar het rond 2006 begon als spiegelbijeenkomst en de laatste jaren de nadruk lag op bijscholen, wordt het netwerkaspect nu steeds belangrijker. Boeiende sprekers, veel verschillende disciplines, goed eten en lekker weer verhoogden de sfeer.

De presentatie van Mariska Vlot over osteoporose gaf de meest recente inzichten over diagnostiek en behandeling, maar vooral ook een stimulans om de eigen praktijkvoering onder de loep te nemen. Uit de zaal kwam ook de concrete vraag aan Medrie om te helpen met de implementatie. Goed om te realiseren: osteoporose is een ondergediagnosticeerde ziekte. De presentatie over osteoporose vindt u hier. Op één van de laatste slides kunt u de take to work messages nog eens nalezen.

De presentatie over slapen en slaapapneu was een belangrijke wake-up call: een hoog percentage van mensen met chronische aandoeningen kampt met slaapproblemen. Een voorbeeld: 72% van de DM2 patiënten heeft OSA.

Slaapproblemen blijkt vele facetten te kennen, zoals dat een belangrijke oorzaak van slaperigheid te láng slapen is. Het was een zeer inspirerende presentatie waarbij vele slaapstoornissen de revue passeerden. Daarnaast veel praktische tips en tools, waarbij we ongetwijfeld nooit meer vergeten dat ‘Snurkt u?” een belangrijke vraag is om te stellen in de spreekkamer bij slaapproblemen. De presentatie over slaapapneu vindt u hier. Ook hier vindt u de take home messages op de laatste pagina.

Uit de evaluatie bleek dat u de bijeenkomst dit jaar heeft gewaardeerd met een 8,9.