Start Verwijsloket Flevo Gezond in het St Jansdal begin juni

Tags: Flevoland
21-05-2024

 

Gezonde leefstijl krijgt een steeds grotere plek binnen de gezondheidszorg. Sterker nog: met de ondertekening van het Integraal Zorg Akkoord moet per januari 2025 dit onderwerp een integraal onderdeel zijn van de reguliere zorg voor patiënten. Leefstijl speelt een rol bij het ontstaan van vele aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, leververvetting, diabetes, geheugenverlies en kanker. Doordat het vaak moeilijk is om blijvende veranderingen in leefstijl door te voeren, werkt het ziekenhuis St Jansdal in samenwerking met verschillende netwerkpartners aan de opening van een verwijsloketten in Lelystad.

 

De afgelopen periode heeft een werkgroep vanuit St Jansdal bestaande uit Wouter Creyghton (internist), Inge van de Belt (VS diabeteszorg), Gerrie Stoffer (afdeling infectiepreventie), Mady Kortenhorst (gynaecoloog), Ferry Alsemgeest (cardioloog) en Frits van der Velde (projectcoördinator)  in kaart gebracht hoe het lokale zorg- en ondersteuningsaanbod eruitziet in beide regio’s. Frits: “Met de verwijsloketten willen we aansluiten op dat wat al bestaat buiten het ziekenhuis en een betere brug slaan tussen de medische wereld en het sociaal domein. Door gebruik te maken van lokale organisaties en initiatieven kunnen we beter aansluiten op wensen en behoeftes van de inwoners per regio.” Het gaat dus om een loket ín het ziekenhuis, niet ván het ziekenhuis. Belangrijk dat hier ook in het ziekenhuis aandacht voor is, want gezonder eten, meer bewegen, minder stress hebben en beter slapen ervoor dat mensen sneller herstellen na een operatie en de kans op terugkeer van de ziekte wordt verkleind.

 

Het loket zal onder andere worden bemand door de welzijnscoaches van Welzijn Lelystad en een maatschappelijk werker van MDF (Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland). Het verwijsloket wordt een herkenbare plek in het ziekenhuis waarnaar medisch specialisten en zorgmedewerkers hun patiënten kunnen verwijzen. Zo wordt gewaarborgd dat er breed wordt uitgevraagd en er aandacht is voor eventuele achterliggende sociaal-maatschappelijke problemen zoals werkeloosheid, armoede, eenzaamheid of schulden. Deze problemen belemmeren immers veelal het kunnen aanpassen van leefstijl. Het verwijsloket weet vervolgens de weg binnen het sociaal domein. Handig voor de verwijzer, prettig voor de patiënt.