Terugblik bijeenkomsten Ontdek de toekomst van de chronische zorg

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
27-05-2024

Veel huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkmanagers namen deel aan de regionale bijeenkomsten ‘Ontdek de toekomst van de chronische zorg’ die Medrie vorige week organiseerde.

Aanleiding
Het aandeel chronisch zieken in Nederland blijft stijgen en er is tekort aan zorgprofessionals. Daarom wordt in de Medrie-regio's aan een concreet plan gewerkt om de zelfredzaamheid van mensen met een chronisch aandoening te bevorderen, waardoor de druk op de huisartsenzorg minder wordt en het werkplezier toeneemt.

Persoonsgerichte zorg: ‘lichtere en leukere consulten’
In de nieuwe werkwijze ligt de focus op persoonsgerichte zorg en een actieve rol voor de patiënt. Een praktijkondersteuner vertelt tijdens haar presentatie aan de aanwezigen uit eigen ervaring over de omslag naar persoonsgerichte zorg. Het ging eigenlijk verrassend goed, veel beter dan ze had verwacht. Ze ervaart nu lichtere en leukere consulten en meer werkplezier. ”Patiënten voelen zich nauwer betrokken bij hun behandeling en pakken meer de regie. Mensen willen echt wel dingen oppakken die ze zelf als stap of oplossing bedenken.”

Scherp blijven op methode
Deze praktijkondersteuner is ook coach. “Zo’n nieuwe manier van gesprek voeren vraagt wel wat oefening. Voor je het weet, verval je in oude gewoontes. Daarom is intervisie belangrijk. Vanuit de cursus krijgen deelnemers twee intervisiegesprekken aangeboden met een coach erbij. Daarbij beluisteren we o.a. korte gespreksfragmenten van een consult, we kijken naar wat goed gaat en geven elkaar tips. Het is helpend om scherp te blijven op de methode.”

Zorgnetwerk Omgeving, samen met zorgprofessionals
Diverse zorgprofessionals vertellen over hun betrokkenheid bij de stapsgewijze ontwikkeling van de Zorgnetwerk Omgeving (ZNO). Ze hebben inmiddels een aantal patiënten in de Zorgnetwerk Omgeving om het ook in de praktijk te testen. Leidend bij de ontwikkeling is steeds de vraag: hoe kan dit systeem helpen om de patiënt een actieve rol te laten aannemen. Wat hebben we nodig om meer persoons- en oplossingsgericht te werken. En wat hebben we nodig om goed te kunnen samenwerken binnen de praktijk met netwerkpartners.

De ZNO ondersteunt het samenwerken met de patiënt en met netwerkpartners. Actuele informatie van verschillende partijen, zoals de apotheek, de diëtist en het ziekenhuis wordt in de ZNO samengebracht.

 

Saskia ter Hennepe: “We werken nu toe naar een ‘step’, een goed bruikbaar basisproduct. Dat ontwikkelen we in de komende jaren steeds verder door."

Wat kan je als huisartsenpraktijk nu al doen?
Maarten Gubler en Saskia ter Hennepe: “Medrie maakt de ZNO beschikbaar voor huisartsenpraktijken. Het systeem maakt anders werken straks eenvoudiger. Het is aan huisartspraktijken zelf om binnen de huisartspraktijk het werk anders te gaan organiseren. Nu al beginnen met het andere gesprek, persoonsgerichte zorg helpt je om straks je aandacht meer op de ICT-ondersteuning te kunnen richten.

Het idee is dat aan het einde van het jaar meer huisartspraktijken betrokken gaan worden bij het werken met de Zorgnetwerk Omgeving. Daarna gaat dit fasegewijs door. Uiteraard zorgt Medrie samen met HINQ dan voor uitleg en handleidingen.”