Waarom werken met de ZNO?
De ZNO is gekozen als ICT-platform om een nieuwe werkwijze te ondersteunen. Een werkwijze richting meer zelfredzaamheid van patiënten en efficiënter samenwerken door patiëntgegevens in het netwerk te delen. Met als doel minder druk op (schaarse) zorgcapaciteit zodat huisartspraktijken en netwerkpartners de toekomstige zorgvraag aan blijven kunnen.
Bekijk de animatie!
Doorontwikkeling chronische zorg on Vimeo
Wat is een PGO?
In de ZNO werkt u samen met de patiënt en andere zorgverleners. De patiënt werkt vanuit zijn Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is dus de omgeving waar een patiënt de gegevens van verschillende zorgaanbieders ziet en vanuit de ZNO taken /informatie ontvangt van zorgverleners en deze ook kan invullen en afhandelen.
IVIDO is de PGO waar op dit moment een koppeling mee is. Later volgen andere PGO's.
Hoe straks registreren in het HIS?
De registratie voor de chronische zorg gaat door huisartsen en ketenpartners primair in het eigen systeem plaatsvinden. Het KIS Portavita wordt uit gefaseerd. Voor de huisartsenpraktijk betekent dit dus registratie in het HIS conform de richtlijn ADEPD (Richtlijn Adequate Dossiervorming met het EPD).
In afstemming met Medrie en de betreffende HIS -leveranciers is een uniform Medrie-protocol beschikbaar in het HIS.
Meer informatie over de registratie kunt u teruglezen in het programma Persoonsgericht werken.
Hoe gaat de declaratie van de ketenzorggelden?
De declaratie van ketenzorggelden verloopt op basis van dezelfde criteria (zoals beschreven in de ketenzorgovereenkomst).
Hiervoor zijn de volgende items van belang:
- Bij DM; COPD: ICPC: T90.02; R95
- Bij VRM: Registratie risicocategorie (2019): laag/matig; hoog; zeer hoog
- Deelname Ketenzorg (DK): Ja of Nee (minimaal jaarlijks bij DKJ, dit i.v.m. de verrekening)
- Hoofdbehandelaar: huisarts of specialist
Zolang er wordt gewerkt met het huidige KIS worden deze gegevens vanuit het KIS automatisch naar het HIS verstuurd.
Meer informatie over de declaratie kunt u teruglezen in het programma Persoonsgericht werken.
Hoe wordt de verrekening van de ketenzorggelden over 2025 gedaan?
Voor de declaratie van de ketenzorgvergoeding blijft gelden dat alleen voor patiënten die daadwerkelijk (minimaal 1 keer per kalenderjaar) zorg ontvangen (fysiek of online) de ketenzorgvergoeding mag worden gedeclareerd.
De verrekening over 2025 vindt plaats door het samenvoegen van de gegevens uit het KIS (zolang de registratie nog in het KIS heeft plaatsgevonden) en de gegevens van het HIS (vanaf de datum dat registratie naar het HIS is overgegaan).
Als registratie in het HIS plaatsvindt wordt voor de check op het zorgcontact het item ‘Deelname Ketenzorg’ gebruikt i.c.m. met de laatste datum waarop dit is geregistreerd.
- Voor de POH/Huisarts betekent dit dat voor patiënten die zorg hebben ontvangen het item Deelname Ketenzorg = Ja minimaal jaarlijks na het eerste contactmoment in het kalenderjaar moet worden aangevinkt.
Meer informatie over de verrekening kunt u teruglezen in het programma Persoonsgericht werken.