Eigen visie
“Wij wilden graag een eigen praktijk om te kunnen werken volgens onze eigen visie”, vertelt Jorien. “Het laatste jaar van mijn opleiding heb ik hier in de praktijk gedaan bij dokter Ubink. In deze praktijk werken vier huisartsen die per tweetal hun eigen patiënten hebben. Ubink en Mager zijn een koppel, en Yuan en ik hebben als koppel Hofhuis en van Groeningen opgevolgd. In totaal telt de praktijk ongeveer 6.500 patiënten”.
Jorien is een enthousiast verteller en Yuan is wat bedachtzamer in zijn praten. Toch hebben ze elkaar in hun gezamenlijke visie op de omgang met patiënten gevonden. Zij vinden het belangrijk om samen met de patiënt te onderzoeken wat specifiek voor deze persoon de best passende behandeling is.
Wennen
Yuan: “Mensen moeten daar soms wel aan wennen. Als ik bijvoorbeeld vraag ‘Zijn er dingen waar u zelf aan denkt?’, dan krijg ik vaak de reactie: ‘Maar u bent toch de dokter’. ‘Ja, maar u bent de patiënt, en wat u zelf wel of niet wilt is ook heel belangrijk’, antwoord ik dan.”
Jorien: “We willen ook dat patiënten snappen waarom we iets doen, zoals het aanvragen van een bepaald onderzoek, juist even afwachten, of het schrijven van een doorverwijzing. Mensen meenemen in de gedachtegang, daar gaan we voor”.
Leefstijl
Wat de patiënten ook gaan merken is dat de leefstijl van de patiënt een belangrijk onderdeel is in de aanpak en behandeling. “Wij zijn normale, reguliere dokters”, legt Jorien uit. “Een aanpak op basis van leefstijl en het gebruik van medicatie kan naast elkaar staan. Als een patiënt een longontsteking Alles bestand vanaf 18 juli
heeft, dan zullen wij antibiotica voorschrijven. Maar komt een patiënt met bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, dan kijken wij ook verder: hoe staat het met factoren zoals slaap, voeding, beweging, roken, alcohol, drugs, ontspanning en zingeving? Vervolgens kijken we samen op welke vlakken iemand iets kan en wil verbeteren, en hoe wij daar bij kunnen helpen. Jorien is dan ook actief voor de Vereniging Arts en Leefstijl. Yuan is dat niet, maar heeft zeker affiniteit hiermee vertelt hij: “Naast mijn studie geneeskunde studeerde ik ook psychologie. Mijn eindonderzoek heb ik voor beide studies gecombineerd en ging over de invloed van leefstijlinterventies op de kwaliteit van leven van patiënten met een ernstige psychische aandoening”.
Werk en gezin
Zowel Yuan als Jorien werken parttime en combineren werken en gezin. Jorien heeft twee zonen, Lucas van 4 en Sjoerd van 2. Haar man is sportarts. Yuan en zijn man hebben een zoontje geadopteerd, Elio van 1,5 jaar. Zijn man is psychiatrisch verpleegkundige.
Sterk sociaal netwerk
De eerste indruk van de Hattemers is positief voor beide artsen. Jorien: “De populatie in de praktijk is heel divers ook qua leeftijden. Ik merk in vergelijking met Stadshagen dat er meer zorg is voor de ouderen, zo sluit er regelmatig een zoon of dochter aan bij een consult of visite.
Ook zijn er minder kleine opvoedvragen. Je kan merken dat jonge ouders veel tips krijgen van bijvoorbeeld hun ouders, vrienden, ooms en tantes. De meeste mensen hier hebben een sterk sociaal netwerk.” Yuan: “Als ik aan een alleenstaande vraag of het vervoer naar Zwolle een probleem is, dan hoor ik vaak: ‘Oh, dan vraag ik toch de buurvrouw’, terwijl ik ervaren heb dat in een nieuwbouwwijk als Stadshagen men de buren soms niet eens kent”.
Samenwerken
“We hebben hier een hecht team met fijne collega’s. We kunnen makkelijk bij elkaar binnenlopen met vragen en helpen elkaar als bijvoorbeeld een van ons weggeroepen wordt voor een spoedgeval”.
“Ook vinden we het mooi om op te leiden”, vertelt Yuan. “In de praktijk werken regelmatig verschillende stagiaires. Zo leiden wij bijvoorbeeld mensen op die bezig zijn met hun opleiding tot basisarts, huisarts, doktersassistente en tot physician assistant. Stagiaires houden mij als het ware een spiegel voor. Als begeleider word ik dan kritisch bevraagd waarom ik iets doe of hoe ik iets aanpak. Daar leer ik zelf veel van”.