Suzanne is als haio werkzaam geweest bij Huisartsenpraktijk De Latyrus en later als waarnemer: “Als waarnemer heb ik ook andere praktijken gezien. En dat is goed. Op die manier ervaar je het beste wat bij je past en wat je belangrijk vindt. Bij De Latyrus was de samenwerking met collega’s fijn en paste de mentaliteit bij mij.” Roelien heeft na de opleiding een aantal jaren als hidha en daarna als waarnemer gewerkt: “Ik dacht: eerst maar eens werken en dan zie ik het wel. Zoals Suzanne ook al zei, het is goed om verschillende plekken te zien.”
Samen
Roelien was aan het rondkijken naar een praktijk om zich te vestigen, Suzanne niet, toen huisarts Oosterlee hen benaderde. Toch besloten ze de stap te nemen en beide te kiezen voor praktijkhouderschap in januari 2022. Dat de praktijk onderdeel is van Huisartsenpraktijk De Latyrus vonden ze erg belangrijk. Suzanne: “De maatschap met vier huisartsen voelde goed en toekomstbestendig. Je kunt wel blijven rondkijken, maar als je ergens fijn samenwerkt moet je ook de knoop doorhakken. Dat we er allebei op hetzelfde moment in stappen, heeft ook voordelen. We kunnen allerlei regeldingen samen uitzoeken.”
Eigen baas
Wat maakt het praktijkhouderschap anders dan waarnemer zijn? Roelien: “Als waarnemer mis je de continuïteit, tenzij je als vaste waarnemer langdurig in een praktijk werkt. Je bouwt minder een band op met je patiënten. En ik moet zeggen dat het ook wel fijn is om eigen baas te zijn. Je hebt zo meer invloed, bijvoorbeeld hoe je je praktijk inricht.”
Dorp
Beide huisartsen kozen bewust voor de regio. Suzanne: “De regio beviel me goed. Ik vind werken in een dorp leuker dan in de stad. De stad heeft andere problematiek, de mensen zijn vaak wat dwingender. In een dorp zie je meer gezinnen die er al langer wonen, als huisarts leer je de hele familie een beetje kennen.” Het contact met het ziekenhuis in Hardenberg verloopt prettig, vindt Roelien: “De specialisten in het ziekenhuis zijn heel laagdrempelig te benaderen. Ook het werken op de huisartsenpost in Hardenberg is gemoedelijker dan in de stad.”
Niet te groot maken
Als je een praktijk overneemt, bouw je echt iets op vinden Suzanne en Roelien. Roelien: “Wees niet bang om de sprong te wagen en maak het ook niet te groot. Een eigen praktijk voelt als iets van jezelf, en dat is een goed gevoel. Veel patiënten hechten ook aan een vaste huisarts. Toen we de praktijk net over hadden genomen, maakten veel patiënten een afspraak om kennis te maken. Ze vinden het belangrijk te weten wie we zijn.”
Suzanne: “We hebben een mooi vak, daar mag meer nadruk op gelegd worden om jonge huisartsen over de streep te trekken om praktijkhouder te worden. Er zijn verbeterpunten, het is soms pittig, maar onderaan de streep geeft een eigen praktijk meer voldoening. En deel je ervaringen met jonge huisartsen over hoe je dingen aanpakt en je eigen praktijk inricht! Hulp op papier is er genoeg, maar een vraagbaak in de buurt voelt vertrouwd en is veel fijner.”