โ๐๐ด ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐ฐ๐ณ๐จ๐ข๐ฏ๐ช๐ด๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ ๐ท๐ข๐ฏ ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐๐๐ ๐ท๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ฌ๐ธ๐ฆ๐ต๐ด๐ฃ๐ข๐ณ๐ฆ ๐ฐ๐ถ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ ๐ท๐ข๐ฏ ๐ต๐ฐ๐ฆ๐จ๐ฆ๐ท๐ฐ๐ฆ๐จ๐ฅ๐ฆ ๐ธ๐ข๐ข๐ณ๐ฅ๐ฆ?โ '๐๐ฐ๐ฆ๐ท๐ฆ๐ฆ๐ญ ๐ต๐ช๐ซ๐ฅ ๐ฎ๐ฐ๐ฆ๐ต ๐ช๐ฌ ๐ข๐ญ๐ด ๐๐๐ ๐ช๐ฏ๐ท๐ฆ๐ด๐ต๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ถ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ๐ป๐ฐ๐ณ๐จ?โ โ๐๐ฆ๐ญ๐ฌ๐ฆ ๐ช๐ฏ๐ต๐ฆ๐ณ๐ท๐ฆ๐ฏ๐ต๐ช๐ฆ ๐ช๐ด ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐ด๐ต ๐ฆ๐ง๐ง๐ฆ๐ค๐ต๐ช๐ฆ๐ง ๐ข๐ญ๐ด ๐ธ๐ฆ ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ฏ๐ป๐ฆ ๐ฑ๐ณ๐ข๐ฌ๐ต๐ช๐ซ๐ฌ ๐ธ๐ช๐ญ๐ญ๐ฆ๐ฏ ๐ด๐ต๐ข๐ณ๐ต๐ฆ๐ฏ ?'
In de huidige tijd, waarin de vergrijzing de druk op huisartsenpraktijken vergroot, is het essentieel om de ouderenzorg effectief te organiseren. Hetย zorgprogrammaย Kwetsbare ouderen beschrijft op welke wijze de praktijk ouderenzorg kan vormgegeven. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Reden om als werkgroep TOH (Anneloes Halfman van huisartsenpraktijk IJsselmuiden enย @kristelklokย van huisartsenpraktijk Heerde) vanuit Medrie een inspiratiebezoek te brengen aan collegaโs Adelinde van den Berg en Gerlinde Doornink van huisartsenpraktijk Geert Groote om te leren van hun succesvolle aanpak bij kwetsbare ouderen.
Netwerk in de wijk
De praktijk heeft een sterk netwerk in de wijk en weet andere disciplines goed te vinden. Elke zes weken is er een MDO in aanwezigheid van de Specialist Ouderengeneeskunde, het sociaal wijkteam en de apotheker. De (thuis)zorg schuift aan op agenda. Deze effectieve samenwerking zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheden helder zijn en dat disciplines elkaar aanvullen, wat leidt tot minder crisis situaties. Voor de onderlinge communicatie wordt intensief gebruik gemaakt van OZO-verbindzorg.
De praktijkondersteuners werken volgens de principes van Positieve Gezondheid en erkennen dat niet alle vraagstukken door de praktijk zelf opgelost hoeven te worden. In sommige situaties nemen ze bewust een stap terug als andere disciplines al voldoende zijn betrokken, zodat ieders expertise wordt benut. Dit zorgt voor een efficiรซnte en doelgerichte ouderenzorg.
Gedeelde passie voor het vak
De vier POHโs delen de gedrevenheid en passie voor de ouderenzorg. De onvoorspelbaarheid van het vak vraagt om flexibiliteit en creativiteit, en ze ervaren allemaal de ruimte van hun huisartsen om deze zorg vorm te geven.
Verschillen in aanpak zijn er ook. Terwijl de Geert Grootepraktijk zich vooral focust op kwetsbaren die in beeld zijn, nemen praktijk Heerde en IJsselmuiden het initiatief om kwetsbare groepen proactief en preventief in kaart te brengen via korte vragenlijsten (GFI). Dit laat zien dat er niet รฉรฉn juiste manier is; elke praktijk zoekt naar de beste balans tussen het tijdig signaleren van kwetsbare ouderen en aan de andere kant niet meer werk creรซren dan nodig. Voor startende praktijken is het advies: begin klein en geef het proces de tijd om te groeien.
๐ช๐ถ๐น ๐ท๐ถ๐ท ๐ฎ๐น๐ ๐ฝ๐ฟ๐ฎ๐ธ๐๐ถ๐ท๐ธ ๐ผ๐ผ๐ธ ๐๐ฒ๐ฟ๐ฑ๐ฒ๐ฟ ๐บ๐ฒ๐ ๐ฑ๐ฒ ๐ผ๐ฟ๐ด๐ฎ๐ป๐ถ๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐๐ผ๐ฟ๐ด ๐ฎ๐ฎ๐ป ๐ผ๐๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป? ๐ข๐ป๐๐ฑ๐ฒ๐ธ ๐บ๐ฒ๐ฒ๐ฟ ๐ผ๐ฝ ๐ผ๐ป๐๐ฒ ๐๐ฒ๐ฏ๐๐ถ๐๐ฒย www.medrie.nl/ouderenzorgzwolle